Consument | Informatie en klachten

Dig, drop, done! 

Zo gemakkelijk is het, kijk naar de video om te leren hoe u bloembollen plant:

English: French:

Elke verpakking bevat plantinstructies, zoals planttijd, diepte en bloeiseizoen. Heeft u de verpakking verloren of wilt u meer informatie over het planten van bloembollen? We hebben een overzicht voor u samengesteld met hierin informatie over de belangrijkste bloembollen uit onze collectie.

Voorjaarsbloeiende bloembollen

Voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen en krokussen kunnen het best geplant worden tussen september en december voordat het gaat vriezen. Grote bloembollen moeten worden geplant met de juiste kant naar boven, terwijl de kleinere bollen willekeurig kunnen worden verspreid tijdens het planten. Voorafgaand aan het planten, zorg ervoor dat de grond wordt losgemaakt en, indien nodig, verrijkt met compost. De juiste plantdiepte is over het algemeen tweemaal de eigen hoogte van de bol. Grote bollen moeten ongeveer 10-15 cm uit elkaar worden geplant. In het geval van kleinere bollen, ongeveer 7 tot 10 cm, afhankelijk van het effect dat u wilt bereiken.

Bloembollen moeten bij voorkeur worden geplant in zandgrond, deze zorgt voor een betere afwatering. Als bollen worden geplant in kleiachtige grond is het gewenst ervoor te zorgen dat het water goed kan weglopen. Hiervoor is de eenvoudigste manier om zand of compost toe te voegen aan de kleigrond. Na het planten van de bloembollen hebben deze water nodig om te kunnen wortelen. Hoe eerder de bollen wortelen, hoe beter ze in staat zijn om vorst en koude te weerstaan​​. Er is geen extra water nodig is als er voldoende regen valt of is gevallen in het najaar.

Zomerbloeiende bloembollen, meerjarige vaste planten

Zomerbloeiers zoals dahlia’s, gladiolen en lelies kunnen het best worden geplant in het voorjaar, nadat het gevaar van vorst is verdwenen, tot ongeveer eind mei. Plant ze op een zonnige locatie in de tuin of in een bloempot. De plantdiepte van zomerbloeiende bollen varieert per type. Dahlia’s en begonia’s moeten net onder het bodemoppervlak worden geplant, terwijl bloembollen zoals gladiolen en lelies moeten worden geplant op een diepte die ongeveer twee keer de hoogte is van de bol.

De plantafstand tussen de bollen varieert sterk. Kleine bollen kunnen ongeveer 10 cm uit elkaar worden geplant, gladiolen 12 cm, begonias 25 cm en lelies 30 cm. Dahlia’s kunnen ongeveer 40 cm uit elkaar worden geplant. Voor een ​​nog meer opvallend effect, is het ook mogelijk om de bollen juist dichter bij elkaar te planten, waar nog wel voor een redelijke ruimte tussen de bollen gezorgd moet worden.

Zomerbloeiers kunnen worden geplant in elke grondsoort met als enige voorwaarde dat gezorgd wordt voor een goede afwatering. Als ze worden geplant in kleigrond, is het raadzaam om deze eerst te mengen met sommige teelaarde of potgrond. Bij het planten van bloembollen in potten of containers die kunt gebruiken maken van compost of potgrond.

Bewater de bollen direct na het planten, zodat ze kunnen wortelen. Geef extra water tijdens droge periodes in de zomer zodat de grond vochtig blijft.

Alle gedetailleerde plantinstructies per soort vindt u in alfabetische volgorde op http://www.prod.bulbsonline.org/ibc/plantinstructions
Voor alle verdere informatie m.b.t. het kweken van bloembollen willen wij u graag verwijzen naar de volgende website: http://www.bulbsonline.org. Deze site wordt beheerd door het IBC (Internationaal Bloembollen Centrum), waarvan Mantel Holland lid is. De site is ontwikkeld om gegevens over alle bolgewassen die wij verkopen te geven.

Klachten

Indien u problemen ervaart met onze producten, stuur dan een brief vergezeld van de verpakking naar: Stichting Keurmerk Bloembollen Holland, PO Box 4, 2180 AA Hillegom, Nederland.